torstai 7. heinäkuuta 2011

Hinnoista ja kulttuurista

Olen ilmeisesti edelleenkin kulttuurishokissa, koska vertaan jatkuvasti perinteistä suomalaista palvelua tanskalaiseen palveluun. Ongelmalliseksi tämän tekee luonnollisesti se, että Suomessa on kovin vaikea saada hyvää palvelua ja etenkään ravintolassa siihen ei törmää kuin korkeintaan vahingossa.

Tanskassa Jönsens Böfhusissa lounasaikaankin kaikki asiakkaat otettiin vastaan ravintolaan kohteliaalla tekstillä ravintolan ovella: "Palvelemme muita asiakkaita. Odota pöytiin ohjausta tässä." Tästähän on hyötynä se, että kaikki ravintolaan tulijat varmasti huomataan eikä käy kuten itselleni taannoin Kauppatorin vieressä olevassa Fransmannissa, jossa 25 minuutin tarjoilijan odottelun jälkeen soitin ensin numeropalveluun ja pyysin yhdistämään kyseiseen ravintolaan, jossa tarjoilija vastasi puhelimeen melko nopeasti ja pyysin häntä tulemaan palvelemaan meitäkin. Tarjoilijan erityisen töykeä selitys oli se, että pöytä jossa istuimme ei kuulunut hänelle. Täytyy siis olla käsittämättömän hyvät katteet paikalla ja palkat tarjoilijoilla, jos kerran työ ei kiinnosta. 4 hengen ateria (4 pihviä, 190 g) ruokajuomineen (mukana 2 isoa olutta) maksoi Tanskassa 75 €, kun taas Fransmannissa Suomessa 150 g pihvi maksaa 20,90 eli päästään kivasti noin 100 € lukemaan, jolloin ravintolassa syöminen on Tanskassa noin 33% edullisempaa kuin Suomessa.

Pistääkö miettimään?

Minut pisti. Etenkin kun seuraavaksi päästään siihen muuhun palveluun.

Sanottakoon heti, että tällä viikolla olen saanut Turussa kerrassaan erinomaista palvelua tasan neljästi. Stockmannin elektroniikka- ja ruokaosastoilla, tutulta torimyyjältä ja Clas Olhssonilta.
Perusteellisen tympeää asiakaspalvelua useammastakin paikasta.

Tanskassa tai Ruotsissa kummassakaan emme tulleet käyneeksi ravintoloissa, joissa ei olisi ollut pöytiin ohjausta tai tarjoilija ei olisi hymyillyt ja ollut reipas tai lauttaa lukuunottamatta ollut itsepalvelua astioiden palauttamisessa. Miten hemmetissä tuo on voitu järjestää muualla, mutta ei meillä?

Se ei voi olla kiinni työntekijämaksuista sen täytyy johtua jostain muusta.

Enkä kerrassaan voi ymmärtää sitäkään, miten kaikissa julkaisuissa väitetään, että Tanska on 25% Suomea kalliimpi. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että : Polttoaine on samanhintaista, ruoka melko samanhintaista, tosin vertailua haittaa pakkauskoko, jos Suomessa ostaisi samoja pieniä pakkauksia Suomen hintataso olisi korkeampi, ravintoloiden hintataso ON Tanskassa alhaisempi ja palvelu ON moninkerroin parempaa, alkoholi on Tanskassa halvempaa.

Tämän päälle tanskalaiset myös ansaitsevat enemmän.: keskipalkka Tanskassa huitelee yli 3600€/kk. Ei ihme, että tanskalaiset ovat maailman onnellisin kansa ja onnellinen kansa ilmeisesti palveleekin paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti