lauantai 11. kesäkuuta 2011

Kuninkaita ja kulttuuria

Jeps. Tykkään Tanskasta sanottakoon heti alkuun, niin - niin haluavat voivat lopettaa lukemisen.

Tanskassa on vierähtänyt mukava viikko ja tanskalaiset ovat olleet juuri niin mukavia, kuin aina ennenkin. Tänään tuli jopa halpa ilta paikallisessa kuppilassa Hurup Thyssä, jossa suomalaisia kuulemma kovin harvoin, joten paikalliset tarjosivat riittävästi juotavaa ja toivottivat iloisesti tervetulleeksi toistekin.

Kulttuurin kautta ymmärrän juomien tarjoamisen oikein hyvin. Reissulla nimittäin on tullut nähdyksi useampikin nähtävyys, jonka suurimpina tukijoita on mainittu sellaiset panimot kuten Jacobsen, Tuborg ja Carlsberg! Toki tukijoita on ollut muitakin, mutta juusi Carlsbergin säätiö on ollut mukana säilyttämässä todella useaa kulttuuriperintökohdetta, kuten Fredrigsborgin linnaa ja Hanstholmin linnoitusta.

Minusta on kovin vaikea kuvitella, että Suomessa Sinebrychoff tai Hartwalla tukisivat ylipäänsä jotain kulttuuria muuten kuin myymällä "ikäänkuin olutta" muovimukeista merkillisissä teltoissa festarialueella. Ihan kuriositeettina mainittakoon, että Kööpenhaminan Tivolissa oli palautuspiste muovimukeille, josta sai lunastettua takaisin tilauksen yhteydesä maksetun pantin.

Toinen merkittävä piirre verrattuna Suomalaiseen museoon oli henkilökunnan vähyys. Fredrigsborgin linnassa, jossa tauluja on kymmenittäin ellei peräti sadoittain, vartijoita oli näkyvillä peräti 6. Taulut olivat kaikki aitoja ja ollessani oikeasti hämmästynyt taulujen aitoudesta ja kysyessäni eikö museossa pelätä taulujen vahingoittamista sain vartijalta yksiselitteisen vastauksen: Mutta nämähän ovat meidän kaikkien omaisuutta vaikka kuningatar ne omistaakin.

Niinpä niin. Kun suomalaisiin on istutettu merkillinen mistään huoltapitämätön sosiaalidemokratia, joka takaa kaikille yhtäläiset mahdollisuudet käyttäytyä huonosti ja tuhota yheistä omaisuutta ja tanskalaisiin taas on sisäänrakennettu kunnoitus Kuningasperhettä kohtaan on asia päivänselvä: Suomessa ei ikinä voi olla museota, jossa taulut ovat kenen tahansa koskettavissa vapaasti seinällä, koska meillä ei ole kunnoitusta toisten omaisuuteen saati yhteiseen omaisuuteen. Meillä kun ihan OAJ:n asiantuntijan mukaan huonokäyttäytyminen on luovuuden ilmentymistä.

Kaikella kunnoituksella miten ihmeessä satoja vuosia vanhojen taulujen turmeleminen voisi osoittaa luovuutta?

Kuten Ruotsin kuninkaasta olemme voineet päätellä, kansan mielestä kuningas ei saa mennä matkallaan strippiklubiin, vaikka kaikki muut miehet sinne oikeasti haluaisivat mennä. Kuninkaallisilta odotetaan nykyään sekä tavallisen kansan kohtaamista, että kuninkaallisuutta. Näiltä osin kuningas ei siis ole tavallinen kansanmies. Mutta eikö kuningas tosiaankaan saa tehdä mitä KUNINGAS haluaa? Keskiajalla kuninkaan arvostelijat mestattiin! Ajatella sopii monellako toimittajalla vielä olisi pää harteillaan, jos keskiaikaiset säännöt olisivat voimassa. Mutta ehkä Ruotsin Kuningas vain on lukenut OAJ:n asiantuntijan lausunnon huonosta käyttäytymisestä ja osoittaa vaan suurta luovuutta.

Yhtä kaikki, sekä Ruotsissa että Tanskassa museoissa olevat tavarat saavat olla rauhassa ilkivallalta ja kaikkien edullisesti saavutettavissa kiitos kulttuuria tukevien mesenaattien.

Mesenaatteja ei Suomessa juuri ole, mutta ei vielä tätä kirjoittaessani ole hallitustakaan... Näistä valtiomuodoista kulttuurin harrastajana ja kulttuuria sivistyksen tason mittarina pitävänä valitsisin Suomeenkin kuningaskunnan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti