keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Kielletään kaikki ja enemmän

No niin, jotenkin se taas piti arvata, että Norjan tapahtumat liitetään Suomessa voimassa olevaan aselain uudistukseen ja vain muutaman viikon voimassa olleeseen aselakiin halutaan meillä kiristyksiä. Siis meillä ei Norjassa.

Pelin avasi Tuomioja, ja lyhyessä ajassa sitä kommentoi Räsänen ensin toppuuttelemalla ja sitten päättämällä selvittää asiaa sekä määrämällä tietyt lannoitteet luvanvaraisiksi ja lopulta asiaa kommentoi myös Presidenttimme.

Räsäselle asia taitaa olla helpoin sillä verkosta löytyy mitä erinomaisin yhteenveto aseiden aiheuttamista ongelmista maassamme. Jutun kirjoittaja on nähnyt vaivaa keräämällä runsaasti fakta-aisneistoa ja liittämällä ne esimerkkien avulla realistiseen kontekstiin.

Siitä suuret kiitokset faktan kerääjälle sekä siitä, etten malta olla leikkimättä ajatuksella vielä hieman lisää.

Keskustelin toissa iltana ystäväni Meksikolaisen naisystävän kanssa tilanteesta hänen kotikaupungissaan. Vain viikko sitten naisen kotikaupungissa oli iltasella kahden eri kartellin aseellinen yhteenotto, jossa 17 sivullista sai surmansa kartellien rajariidassa toisen kartellin hyökätessä kahvilaan, jossa muutama kartellin rivijäsen sattui istumaan. Seuraavalla viikolla ammuttujen kartellin jäsenten toverit levittivät kaupunkiin valokuvia ampujista ja kehoittivat kaupunkilaisia pysyttelemään poissa näiden henkilöiden lähettyviltä. Kartelli siis julisti ampujat metsästettäviksi ja kiinniotettaviksi mieluummin kuolleina.

Aikaisemmin keväällä sama henkilö oli joutunut kahden nuoren kartellin jäsenen uhkaamaksi autossaan. Lisäksi hän kertoi, ettei poliisi voi juurikaan estää tilannetta, koska kartelleilla on niin paljon paremmat aseet, joten paikalle yleenstä tulee armeija, joka taas ei juurikaan tee eroa kaupunkilaisten ja kartellien jäsenten välillä. Voitte uskoa, että hänestä aseiden saamisen rajoitukset tuntuivat lähinnä vitsiltä. Hän vain totesi, että rikolliset saavat aina aseita sillä rahalla on mahti missä tahansa ja Meksikossakin on aselakeja.

Verrattaessa aseiden aiheuttamien kuolemantapausten määrää alkoholiin numerot muuttuvat kerrassaan raaoiksi. Vuonna 2009 tilastokeskuksen mukaan kuolleisuus luokassa
alkoholi oli 2059,
maantieliikenteessä 269,
tapaturmat ja väkivalta 3677
ja luokassa murha, tappo, pahoinpitely (eli se, jossa käytetään aseita luokitellaan tähän) 110, mutta niistäkään tuskin kaikkia tehtiin ampuma-aseilla, mutta oletettakoon yksikertaisuuden takia niin.

Tekemällä vertailu saadaan mielenkiintoinen taulukko.

Alkoholin aiheuttama kuolleisuus on 18,71 kertainen ampuma-aseisiin, tieliikenteen 2,44 kertainen ja tapaturmien ja aseettoman väkivallan peräti 33,4 kertainen.

Tästä huolimatta halutaan kiristää aselakia, julistaa lannoitteita luvanvaraisiksi ja katsotaan, että sillä voitaisiin estää Norjan kaltaisten tapahtumien toistuminen. Voi hyvä tavaton sentään.

Kuten ystäväni Facebookissa kirjoitti:"mut perustelut ei ole enää in, on paljon jännempää kun ei tarvi perustella mitää asioita millää :D" Niin todellakin vaikuttaa olevan.

Näyttäisi olevan paljon perustellumpaa määrätä alkoholi luvanvaraiseksi sillä
noin 30% liikennekuolemistakin johtuu suoraan alkoholista. Entistä merkillisemmäksi asian tekee useampaan kertaa rattijuopumuksesta kiinni jääneiden määrän suuruus, vaikka lääkäreillä on hyvin tiukka velvollisuus ilmoittaa poliisille mikäli ajokyky on heikentynyt. Maallikko voisi olettaa alkoholistilla olevan tälläisen tilanteen. Sama velvollisuus lääkäreillä on muuten aseen hallussapitoluvankin kohdalla.

Hieman kärjistäen näyttääkin siltä, että alkoholin tuottamat verotulot ylittävät sen muodostamat yhteiskunnalliset haitat ja keväällä tulevien kunnallisvaalien irtopisteiden kerääminen on jo vauhdissa ja milläs niitä pisteitä paremmin saisikaan kuin palauttamalla turvallisuudentunteensa menettäneen kansan turvallisuutta. Norjassa vaan poliitikot vetivät niitä irtopisteitä kotiin oikein urakalla, kun poliisien määrää Oslossa luvattiin lisätä tapahtuneen johdosta. Suomessahan poliisien määrärahaleikkaukset ovat yhtä välttämättömiä kuin nurmikon leikkaaminen kesällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti