sunnuntai 28. helmikuuta 2010

Lunta tulvillaan noin keskimäärin

Suomessa on näköjään talvella lunta ja se on yllättänyt yllättävän usean suomalaisen, mutta miksi?

Suomesta on tullut jo vaarallisen pitkälle otsikkojen maa ja samalla on normitettu normaalius mukavasta vaihtelusta määrääväksi standardiksi. Yhä useammin lehdet kalastelevat otsikoilla, jossa uutisointi perustuu pitkäaikaisesta keskiarvosta poikkeamiseen.

Voi helevetti sentään. Säätiloissa kyseinen pitkäaikainen keskiarvo määritellään uudelleen 30-vuoden välein ja missään muualla ei virallista pitkäaikaista keskiarvoa edes ole.

Kun minä olin lapsi, käytin omaa keskiarvoa siitä, päästäänkö ulkojäälle luistelemaan ennen vai jälkeen koulun joululoman alkamisen. Eräänä vuonna, joka vuosilukua kieltäydyn mainitsemasta, kentälle päästiin jo itsenäisyyspäivän jälkeen ja se oli huikeaa. Opiskeluajalta muistan pari talvea, jolloin Aurajoen jäälle pääsi kävelemään ja vastaavasti yhden talven, jolloin Jyväskylässä linja-autot olivat lirissä tammikuun suojakeleissä. Nykyisin nämä olisivat kamalia asioita, koska meille pakkosyötetään uskontoa nimeltään keskiarvo.

Matematiikan opettajana minua häiritsee muutenkin käsite keskiarvo. Sillä, kun yksikseen ei tee juurikaan koskaan yhtään mitään. Useammat vitsit sen sijaan korostavat sen käyttökelvottomuutta; metsällä ollessaan yksi metsästäjä ampu sorsaa kauaksi taakse ja toinen kauaksi eteen, jolloin kolmas pääsi iloissaan huutamaan: Keskimäärin me saatiin se!

Jos kaikki keskiarvoistetaan tullaan tehottomuuden ongelmaan. Kun kaikki lähtevät keskiarvosta ja vain siihen verrataan, ei kukaan voi muuttaa toimintaa, koska silloin karataan kauemmas keskiarvosta. Jos taas joudutaan kauemmas keskiarvosta, joutuvat poliitikot oikeasti tekemään priorisointipäätöksiä ja perehtymään taustatietoihin ja tekemään päätöksiä eli joutuvat alueelle, jossa kukaan poliitikko ei halua olla.

Keskiarvoon pitäisi tietoa välittääkseen aina liittää mediaani eli keskimmäinen arvo, keskihajonta, varianssi ja 1. ja 2. sekä 9. ja 10. desiili, jotta voitaisiin tilastoihin perustuen tehdä edes jotain päätelmiä, mutta nyt tullaankin kaikkein vaikeimpaa asiaan - väitän, että useimmat päättäjistä eivät tiedä mikä on desiili.

Kuntatalouteen tuodaan lisää matemaattisia malleja, jotka perustuvat tilastoihin ja niiden tunnuslukuihin, mutta miten niiden perusteella voidaan tehdä päätöksiä, jos ei ymmärretä käsitteitä.

Loppuun vielä hieman keskimääräistä miettimistä, sillä keskiarvon perusteella:

Turussa pitäisi olla 1.3. ylimmillään -1 aste, alimmillaan -6 ja lunta pitäisi olla 25 cm.

16.3. pitäisi olla ylimmillään +2 astetta, alimmillaan -4 ja lunta edelleenkin 25 cm.

Suomessa uudet autot ovat 24% EU:n keskiarvoa kalliimpia, mutta 28% mediaania kalliimpia.

Varsinais-Suomen luottamusindikattori on alempi, kuin koko maan keskiarvon, mutta kymmenyksen parempi kuin mediaani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti