tiistai 7. joulukuuta 2010

Todennäköisyys on vaikea laji

Egyptissä Sharm el Sheikissä on tapahtunut ikäviä asioita, kun hai on raadellut uimarin.

Sen seurauksena ranta suljettiin, mutta kuten niin monasti ennenkin raha ei anna armoa pelolle, vaan ranta pitää avata, koska ihmiset haluavat nauttia lomastaan ja rannan kiinni pitäminen voisi johtaa korvausvaatimuksiin, joten ranta avattiin ja hai sai lisää näykittävää.

Jotta käsikirjoitus olisi juuri Tappajahain mukainen, kyseinen hai iski uudelleen ja ranta suljettiin uudelleen. Lomailevat ihmiset ovat ymmärrettävästi kauhuissaan ja syyllistä haetaan ja se halutaan rangaistavaksi. Harmi vaan, että tuomioistuin ei määrännyt lisää vahteja rannalle tai vaatinut verkkoja asetettavaksi uimarannalla, vaan paikalliset sankarit ottivat oikeuden omiin käsiinsä ja päästivät summamutikassa päiviltä pari haita.

Epistä sanon minä, joka diggaan haita. Hai on kerrassaan täydellinen eläin, jonka aistit jaksavat hämmästyttää alati. Hain iho ja sen parantumiskyky on ällistyttävä ja hait lajina ovat vaarassa kadota, koska ihmiset eivät osaa todennäköisyyslaskentaa.

Verrataanpa hain aiheuttamaa kuolemaa vaikka rattijuopon aiheuttamaan kuolemaan ja huomataan yllättäen, että rattijuopon aiheuttama kuolema on huomattavasti todennäköisempi kuin hain aiheuttama kuolema. Vuosittain maailmassa tapahtuu 50-70 ihmisiin kohdistuvaa hain hyökkäystä ja näistä vajaat 50% johtavat kuolemaan muut ilmeisimminkin vammautumiseen.

Samaan aikaan ampiaisen pistoihin kuolee yksistään Yhdysvalloissa n. 40 henkilöä vuosittain ja rattijuoppojen aiheuttamia kuolemia Suomessa on vuosittain n. 100. Rattijuoppo on siis noin 25 kertaa vaarallisempi kuin hai, mutta kukaan ei ole varmuuden vuoksi käynyt lynkaamassa useampaa sataa rattijuopoksi epäiltyä tai muuten vaan autolla ajanutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti