keskiviikko 14. heinäkuuta 2010

Epäloogisuuden ihmemaa

Suomi ja suomalaiset ovat ihmeellistä kansaa.

Suomalaisia pitää muistaa syyllistää sekä sääntöjen ja määräysten noudattamisesta, että noudattamatta jättämisestä.

Marin jäätelökioski Kaarinassa on noussut jonkinlaiseksi puheenaiheeksi, jossa yhdistyy kaikki oleellinen työtätekevästä suomalaisesta: kateus, pyrkyriys, byrokratia, hallintoalamaisuus, katkeruus ja epäloogisuus

Jotta epäloogisuuteen tulisi edes hiven loogisuutta pohditaan ensin kateutta.
Suomalainen on kateellinen toiselle palkasta tai työolosuhteista Marin jäätelökioskissa käyneen terveystarkastajan ohjeistamista ja säännöistä kiinnipitämistä pidettiin kateellisena toimintana ja sen katsottiin uhkaavan pienen yrittäjänalun yrittämistä, kun se todellisuudessa oli osoitus siitä, että suomalaiset syyllistyvät sekä sääntöjen noudattamisesta, että noudattamatta jättämisestä.

Terveystarkastaja teki työtään ja isä oli harmistunut, kun leikki vaati luvan. Ei sen olisi pitänyt olla mikään yllätys, koska jäätelöä myytiin voitolla ja elintarvikkeiden myynti vaatii luvan. Tässä tapauksessa kuitenkin myyjän "söpöys" ja toiminnan leikinomaisuuden olisi pitänyt yleisen käsityksen mukaan mennä lain noudattamisen ohi. Osaltaanhan näin kävikin, sillä muistan tapauksen parin vuoden takaa, jolloin itsensä kesäksi hotdog-myynnillä työllistänyt poika, joutui ongelmiin siksi, ettei hänen kiinteässä myyntipaikassaan ollut asianmukaisia WC-tiloja.

Milloin muuten myyjän "söpöys" lakkaa ja voidaan taas noudattaa lakia? Onko 12-vuotias jo epäsöpö tai hyväkäytöksinen 15-vuotias pitkätukka teini, joka haluaa oikeasti tehdä kesätöitä?
Entä, jos kyseisen kioskin jäätelö olisikin, kaikista tehtaan varotoimista huolimatta, saastunut salmonella,listerialla tai rotaviruksella ja epidemia voitaisiin jäljittää juuri tuohon kioskiin. Silloin varmasti oltaisiin otsikoitu terveystarkastajan leväperäisyydestä.

Pyrkyriys on ehkä hieman kova sana, mutta siltäkään ajatukselta ei voi välttyä, kun lukee millaista tukea kioski on saanut. Ja olihan kioskin rakentaminen näppärä veto myös isältä, joka nyt sai sitä julkisuutta, jota jo aiemmin oli kovasti kirjoituksillaan ja kannanotoillaan hakenut.

Byrokratia ja hallintoalamaisuus liittyvät kauniisti yhteen pyrkyriyyteen myös siinä, että ensimmäisen huomautuksen jälkeen isä lupasi hoitaa luvat kuntoon, mutta nopeasti kuitenkin huomasi, ettei se byrokratian kannalta olekaan kannattava teko. Jos isä olisi ottanut luvan omiin nimiinsä hänen työttömän statuksensa olis muuttunut yrittäjäksi ja oikeus työttömän tukeen näin ollen lakannut. Marin kioskista siis saatiin esimerkki byrokratian "kannustinloukusta" - ei työttämän kannata ottaa työtä vastaan ellei se ole kannattavaa. Ihmetystä aiheuttaa vain se, että kukaan poliitikoista - ei edes vihreiden aina innokkaat kansalaispalkan puolustajat - kommentoineet tätä mitenkään. Tämä kannustinloukku on tietekin omiaan kirvoittamaan katkeria kommentteja koko hallinnosta.

Varsinainen kukkanen on kuitenkin asian epäloogisuudessa. Mari, joka lehtitietojen mukaan on 8-vuotias, myy isänsä rakentamassa kioskissa "leikinomaisesti" voitolla jäätelöä. Tänään 14.7. klo 21.40 yle 1 ulkolinjassa puhutaan suklaan kitkerästä totuudesta, jossa lapsityövoimalla kerätään suklaata. Myös tänään radiossa mainittiin, että sadat nuoret kesätyöläiset joutuvat työskentelemään alle 5€/tunti. Riemuesimerkki lienee paikallinen lämpöyhtiö, joka työllistää nuoria 3€/h. Jos ajatellaan, että nuori voi työskennellä puolet lomastaan ja enintään 6h/päivä nuori saa parhaimillaan yhden CD levyn hinnan päivässä. Tämä CD-levyn hintakin on kovaa valuuttaa verrattaessa lapseen, joka kerää kaakaopapuja, mutta epäloogisuutta tämä ei korjaa.

En mitenkään pysty ymmärtämään, että meillä halutaan samalla tavalla riistää lapsia heidän työskennellessään, kuin Afrikan maissa. Jos ajatellaan, että nuorelle maksetaan 3€/h muodostuu hänen kuukausipalkakseen 360€. Olisiko tässä kenties yksi syy siihen passivoitumiseen, josta nuoria syytetään. Jos kokemus on, että työkkäristä saa enemmän kuin 1. työpaikasta, ei liene yllätys kumman nuori tulevaisuudessa valitsee.

360€ kuukausipalkka on aivan yhtäläistä riistämistä, kuin kaakaonpimijan riistäminen. Jos tämä ajatus vaan tuodaan julki, työnantajat aloittavat oman mantransa: "Työllistäminen on niin kallista, kun pitää huomioida sivukulut ja jos maksettaisiin parempaa palkkaa emme voisi työllistää tätäkään määrää nuoria"

Poltiitikoilta kysyttäessä kuullaan toinen mantra: "Me emme voi tälle tehdä mitään, sillä työsopimukset sovitaan paikallisesti. Emmekä me katso tämän olevan riistos, sillä meillä on kuitenkin tarkasti määriteltu kuinka paljon nuoret saavat työskennellä loman aikana, muutenhan nuoret ovat koulussa. Me katsomme, että meillä asiat ovat hyvin."

Siis meillä 8 vuotias "söpö" jäätelönmyyjä tai lämpöyhtiön 3€/h ovat työhön opettamista ja hyödyllisen kokemuksen hankkimista. Käsi ylös, jos joku oikeasti on sitä mieltä. Minusta molemmat ovat laillistettua riistoa, mutta suomalaiset nuoret eivät ehkä sittenkään yllä "söpöydessään" Ghanalaisen tai muun Afrikkalaisen valtion mustan nuoren "söpöyteen".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti