maanantai 19. heinäkuuta 2010

Kiroilusta ja kielletyistä sanoista

Eksynpähän kanavasurffaillessani itselleni oudolle kanavalle LIV ja kaikeksi kummastuksekseni kyseiseltä kanavalta tuli aivan lositava dokumenttifilmi USA:n kuuluisista sanoista eli niistä 7 sanasta, jotka laki kieltää TV:ssä mainittaviksi. Kyseiset sanat ovat: Shit, Piss, Fuck, Cunt, Cocksucker, Motherfucker ja Tits. Näiden sanojen tilalla kuullaan kaikkialla maailmassa tunnetuksi tullut "piiip".

On jokseenkin ironista, että maassa, jossa eniten jaksetaan pitää puheita sananvapaudesta ja demokratiasta, rajoitetaan sananvapautta TV:ssä. Listan perusteena olevia sanoja ei oikeusistumien mukaan käytetä kuin loukkaavassa tai syrkivässä tarkoituksessa. Uusin oikeuskäytäntö tosin myöntää kiroilunkin olevan tavallaan "taitolajin" ja hyväksyy kiroilun, kunhan se on pyytämättä ja yllättäen sanottu. Amerikkalaiseen tapaan asia tosin siirtyy korkeimman oikeuden käsiteltäväksi, mutta tämä liittovaltion oikeuden välipäätös sallii jälleen suorat lähetyksen ilman sensuuria.

Muistaakohan kukaan enää Neuvostoliittoa ja Varsovanliiton aikaa, jolloin USA nimenomaan vaati sananvapautta Neuvostoliiton alueelle ja vaati sallimaan suorat TV:lähetykset ja USA:ssa suorat TV-lähetykset käytännössä loppuivat U2:n Bonon kiroiluun suorassa lähetyksessä 2003, kun alioikeus päätti paikallisen kukkahattutädin kanteesta, että TV:n kiroilu on peitettävä "Piiip":illä.

Meillä käydään samanlaista keskustelua vaihtelevin väliajoin lehtien mielipidepalstoilla ja ennustanpa tässä, että kyseinen v-sana eli "vittu"keskustelu taas roihahtaa uuteen roihuun, kunhan koulut alkavat ja aikuiset joutuvat pakaantumaan aamuisin samaan bussiin teinien kanssa.

Mutta miksi sana voitasiin kieltää sillä persuteella, että joku jossain mielentilassa voi tulla siitä loukatuksi tai kokea sen ikävänä? Se ei ole ihmisoikeuksien eikä sananvapauden periaatteiden mukaista, vaan totalitarismia. Jos Tammelallaiselta kalastajalta pääsee melkoinen vonkale karkuun ja siinä yhteydessä tulee käytettyä V-sanaa, niin tulisiko siitä lätkäistä sakko ja paheksuisiko joko sitä oikeasti tai jos remonttia tehdessään isä lyö vasaralla sormeensa ja täräyttää V-sanan niin voiko siitä moittia vaikka lapset olisivatkin lähellä.

Varmasti voi! Olkaa huoleti, sillä tälläisistä sanoista loukkaantuvia henkilöitä on vaikka kuinka heidän tarkoituksenaan tuntuu olevan sanojen irroittaminen kontekstista ja tulkitseminen omien tarkoitusperiensä ja ylemmyyden tunteen saavuttamiseksi. Ja uskokaa minua - tälläisiä ihmisiä on käsittämättömän paljon.

Kiroilun sakottamista ja kiellettyjen sanojen listaa on usein tutkiskeltu elokuvissa ja tieteiskirjallisuudessa. Masentavaa on se, että kaikissa tapauksissa maailma on muuttunut totalitaariseksi järjestelmäksi ilman luovuutta ja toisten todellista hyväksyntää.

Kiroilun kieltämisellä onkin suurempi merkitys kuin ainoastaan hyvien tapojen esille tuominen. Julistamalla jotkut sanat kielletyiksi ja antamalla niille niihin aiemmin kuulumaton semanttinen ja erityisesti tunteellinen merkitys, voidaan näitä sanoja läheteä tarkkailemaan ensin listojen ja myöhemmin lakien voimalla ja kun ensin on aloitettu muutamasta sanasta, niin mihin lopulta päädytään?

Lopulta päädytään valtion sensuuriin, jossa ihmisten tulee sopeutua olemaan sellaisia ja käyttämään vain sitä sallittua kieltä kuin suuri "demokraattisesti" valittu valvojayhteisö haluaa - sitä kuulkaa kutsutaan totalitarismiksi tai ainakin ennen kutsuttiin siksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti