lauantai 5. tammikuuta 2013

Palkkaa, palkkiota vai ahneutta


Niinistön palkkion alentaminen nähtiin joissain piireissä myös ajatuksena palkkojen alentamisesta. Myönnän aivan kernaasi kärsiväni lukihäiriöstä, ja tekstieni lukemista harrastaneet erityisen mielellään myöntänevät minun kärsivän juurikin lauseenmuodostuksen hahmotuksenhäiriöstä, eivätkä yhdyssanatkaan taida osua kohdalleen kuin alle 30% todennäköysyydellä, mutta vielä minulla riittää ymmärrys käsittää mikä ero on palkalla ja palkkiolla tässä tapauksessa on.

Palkkaa maksetaan työstä ja palkasta maksetaan vero. Ikävää vain on se, että kansanedustajan palkkio ja työntekijän palkka ovat alkaneet mennä puhekielessä niin sekaisin, ettei kukaan enää taida pysyä perässä mitä kummallakin oikeastaan tarkoitetaan.

Kansanedustajat, eikä myöskään presidentti, maksa palkkiostaan veroja. Työntekijät sensijaan maksavat  palkastaan veroja. Ostoksistaan kaikki maksavat veroja. Koska tähänkin keskusteluun syöksyttiin tunteet ja poliittiset tarkoitusperät edellä saatiin hämmennettyä kaikki se, mitä presidentti koitti teollaan tuoda esiin - kohtuuttomuuksista pitää luopua ensin. Viesti oli aivan selvä kaikille niille, joilla ei ollut tarve poliittisten irtopisteiden keruuseen puolelta tai toiselta ja jotka malttoivat pitää päänsä Vulcanuslaisten tapaan loogisina.

Poliitikkojen sanomisista korvaan särähti eninten Bacmanin sanonta "On mistä ottaa" tarkoittaessaan poliitikkojen palkkioita. Kuvastaa aika hyvin kuinka kauas poliitikot ovat tavallisista palkkaa nauttivista kansalaisista todellakin etääntyneet. Ja heti seuraavissa lausunnoissa muut poliitikot,  jo Kalevalaiset mittasuhteet saavuttavissa kilvanlausunnoissa, kävivät selittelemään kuinka pieni ja mitätön vaikutus poliitikkojen palkkioiden leikkaamisella olisi kansantalouteen, joten ei sitä kannata tehdä.

Poliitikot eivät suostu tinkimään omista täysin verovapaista palkkioistaan ja muista eduistaan, koska se heidän omien sanojensa mukaan näköjään johtaisi koko kansantalouden romahdukseen. Nähty on, että sillä jopa voi olla vaikutuksia - Keskusta menetti paikkojaan eduskunnassa ja puoluetoimiston väelle aloitettiin YT-neuvottelut, kun verottomista palkkoista maksettavia korvauksia ei enää tippunutkaan totuttuun tahtiin.

Mitkähän muuten olivat vaihtoehdot, joita lomautusten tai irtisanomisten vaihtoehdoiksi esitettiin? Ei puhuttu edustajien "puolueveron" nostamisesta tai puolueen jäsenmaksun korottamisesta työpaikkojen pelastamiseksi. YT ja lomautus/irtisanominen ja valittelu siitä päälle, ettei rahat nyt millään riitä. Kovin tuttua muistakin YT-neuvotteluista. Tässäkin päästiin syyttämään ulkopuolista tekijää eli kansaa, joka halusi jotain muutosta demokraattisin keinoin:"Viestimme ei mennyt perille tai sitä ei ymmärretty oikein." Suurin harmi varmasti oli siinä, ettei suurta globalisaatio-peikkoa saatu näiden YT-neuvotteluiden syyksi.

Jännää sinäänsä, että nyt tämäkin puolue ehdottaa valtion tilanteen parantamiseksi veronkorotuksia eli kaikkien, myös keskustan ulkopuolisten palkansaajien kukkarolla käymistä, mutta oman väen työpaikkojen pelastamiseksi ei omalta väeltä solidaarisuutta löytynyt.

Onnettoman pienenä yrittäjänä minua ihmetyttää myös se, että suurimmat tinkijät pieneltä yrittäjältä ovat aina kaikki suuret yritykset ja instituutiot. Mitä suurempi yrittäjä, sitä enemmän tingataan ja vaaditaan jälkikäteen muutoksia ja lisätöitä, joista ei ole ennakkoon sovittu. Erityisen ihmeelliseksi asian tekee se, että yritykset ja henkilöt, jotka ovat muualla kertomassa isomman ryhmän edustajina tai yrityksinä kuinka nyt pitää korottaa heille maksettavia palkkoja ja palkkioita, jotta ylipäänsä pystyy elämään ja tulemaan mitenkään toimeen, ovat ensimmäisenä kertomassa omille alihankkijoilleen tai työllistämilleen pienyrityksille kuinka vähän he nyt voivat maksaa ja ellet tätä ota, niin muita on tulossa jonoksi asti.

Näinhän taidettiin sanoa YLE:llä ja MTV3:lla kääntäjille ja on sanottu monessa muussakin paikassa. Joskus ahneus on puettu ympäristönsuojelun kauniiseen valepukuun sillä eräskin ammattiyhdistys on päättänyt maksaa omille jäsenilleen kulkemisesta KVTES:n alittavan korvauksen kulkemisesta. "Valtuusto on näin päättänyt. Vihreiden arvojen nimissä ja julkisten kulkuneuvojen käyttöön kannustaakseen." Samaan aikaan kuitenkin vaaditaan työnantaja puolta maksamaan korvauksia KVTES:n mukaan.

Kovasti kuvastaa mielestäni presidentin kuvastamaa ahneutta. Ja tätä ahneutta näkyy aivan puoluekartan laidasta laitaan.

Esiintyvät taiteilijat harjoittelevat esitystään kymmeniä ellei satoja tunteja esitystään ja esittävät sitä yleisölleen ehkäpä vain tunnin kaksi. Yleisö näkee tuon tunnin esityksen, mutta ei näe mitään siitä työstä, jota tehdään ennen esitystä ja ihmettelee kuinka ihmeessä esitys voi maksaa jopa kauhistuttavan 12-15€ ja varmasti annetaan kunnallista tukea moiselle.

Viime kesänä nimittäin jouduin selvittämään useammallekin henkilölle, että "Ei emme todellakaan saa sentin senttiä kaupungilta, emmekä muutakaan verorahaa, vaan teemme kierroksemme ihan itse. Maksamme luvat, ALV:n, työnantajan maksut ja (sen onnettoman pienen) palkan, josta muuten saaja maksaa vielä verot päälle. Aivan kaiken tuosta 12-15€:sta" Yleisin vastaus oli "En usko, kaikki kulttuuri saa jotain tukia." No ei vaan saa, jotkut koittaa tehdä tätä homaa ihan lainkin puitteissa, mutta hemmetin tyhmää se on. Paljon helpompaa olisi olla hakematta lupia ja vaan lähteä tekemään. En ihan jaksa uskoa, että poliisilla olisi kovasti aikaa katsella kaikkien performanssi- yms. taiteilijoiden lupia kaupungilla kulkiessaan tai jos on, niin poliiseja todellakin on liikaa.

Pienenä ALV yrittäjänä voin todeta vielä senkin, että jos kaikkien yritysten ALV:a nostetaan samalla tavalla meiltä loppuu yrittämien ja kaikki työnteko siirtyy veronkiertona yhdistyksiin tai pimeänä tehtäväksi.

Monelta suunnalta oltaisiin arvostettu enemmän Niinistön halua muuttaa palkkio veronalaiseksi kuin halua sitä laskea. Sillä kuulemma olisi jo ollut jotain merkitystä.

Jos 201:n kansanedustajan ja yhden presidentin palkkiolla olisi siis ollut suuri kansantaloudellinen merkitys, kuinka käsittämättömän suuri kansantaloudellinen merkitys olisikaan sillä, että ry:t laitettaisiin ALV-velvollisiksi. Tiedän, ettei sitä tulla koskaan näkemään ja syy on täysin sama kuin presidentin eleen väärinymmärryksessä - poliitikot ja poliittiset puolueet menettäisivät liikaa.

Poliittista kunniaa ei voi sanoa näkeväni olevan olemassakaan ja poliittinen vastuu toimii mielestäni samoin, mutta poliittista anheutta kyllä tuntuu näkyvä niin taloudellisen hyödyn kuin irtopisteidenkin suhteen




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti