sunnuntai 29. elokuuta 2010

Matematiikkaa vai narkolepsiaa

Viimeisten parin viikon tärkein uutisaihe näyttäisi olevan sikainfluenssarokote ja narkolepsia, joilla äkkiseltään ei juurikaan löydy mitään yhteistä paitsi - iltapäivälehtien otsikot.
Korrelaatiokerroin otsikoinnin ja narkolepsian ja rokotuksen välillä taitaa olla 0,98-0,99 välissä, mutta tämän tutkimiseen ei hälytetä THL:n toiminnasta vastaavia viranomaisia, virkamiehiä tai ministeriä.

Ja kaikki tämä THL:n työllistäminen sai alkunsa H1N1v:stä, joka osoittautui kovasti ikäväksi vähemmän kehittyneissä maissa. Massahysteria oli valmis, sillä olivathan tutkijat puhuneet jo vuosia mahdollisen uuden "Espanjantaudin" pandeemisesta vaikutuksesta. Espanjantaudilla tosin oli mitä oivallisin temmellyskenttä vuosina 1918-1920. I-maailmasota oli vammauttanut kymmeniämiljoonia ihmisiä ja samalla alentanut ihmisten vastustuskykyä. On melkoisen epätodennäköistä, että vastaava toistuisi teollistuneissa maissa, mutta millaiset myyntiluvut ja otsikot aiheesta saakaan...

Kun lintuinfluenssasta ei ollutkaan pandemiaksi, siirryttiin nelijalkaiseen sukulaiseemme possun. Sukulaiseen siksi, että sika muistuttaa monessa asiassa ihmistä ja sikafarmareiden tiedetään saaneen letaaleja zoonooseja siasta. Käsikirjoituksen ensimmäinen roisto on siis valmis, mutta se ei vielä riitä. Tarvitaan sopiva hetki ja sopiva uhri ja hups - sikainfluenssa tarjoilee maailmalle Meksikolaiset lapset, joista jotkut niin sopivasti, maailmanlaajuisen paniikkikäsikirjoituksen edestä, menehtyvät.

Kriisiksihän tästä ei olisi ollut, jos sama olisi tapahtunut Keniassa tai Perussa, mutta Yhdysvaltain rajan läheisyys teki tästä globaalin nopeammin kuin kukaan, edes lääketehtaat, osasivat asiaa odottaa.

Tarinassa saadaan nopeati hälyttäviä uutisia: Tauti iskee nuoriin ja lapsiin ja on niissä ryhmissä vielä kovin letaali. Ensimmäiset arviot kuolleisuudesta huitelevat kaksinumeroisissa prosenteissa. Tarvitaan sankari!

WHO joutuu kenties hieman painostettuna toteamaan taudin olevan niin vakava, että pandemiamarssijärjestys otetaan esiin ja aloitetaan maailmanlaajuinen kilpajuoksu rokotteen kehittämiseksi. Sankarin viittaa tarjotaan monelle ja sen nappaa rokote, jonka valmistumisesta ilmoitetaan ja tuotanto aloitetaan.

Samalla lehdistö, tuo väsymätön rakkikoira - anteeksi kolmas valtiomahti - vapaan tiedonvälityksen alhaisimpien periaatteiden mukaan kertoo nousevasta kuolleiden määrästä ja syyllistää THL:a rokotteiden hankkimisen hidastelusta. Kun THL tekee päätöksen rokotteiden hankkimisesta näyttää ikävästi siltä, että maailmapelastuu ja jutun aiheet vähenevät.

Pakasta nousee seuraava pahiskortti: vähän testattu vai kokonaan testaamaton rokote.
Rokotteen saamisesta käydään samaan aikaan henkilökohtaisella tasolla kuitenkin jopa nyrkkitappeluita, mutta suomalaiset saadaan rokotetuksi riittävällä peitolla koko populaatioon.

Tarina näyttäisi loppuvan, mutta ovelana pelaajana lehdistö on jättänyt käteensä yhden pahiskortin, jota THL ei osannut odottaa: sivuvaikutuskortti. Sivuvaikutuskortti on mahtava kortti. Omalla pelivuorolla pelattuna se tekee aikaisemmasta sankarista välittömästi pahiksen.

Uutisoidaan ikävästä ja kaikille kovin tuntemattomasta rokotukseen liittyvästä sivuvaikutuksesta, narkolepsiasta, josta suurin osa suomalaisista tuskin oli ennen tätä kuullutkaan. Jo 20 epäiltyä tapausta! Aiheuttiko rokotusoireet? Saitko oireita rokotuksesta? Lähetä yhteystietosi meille voimme ottaa yhteyttä. Ei liene yllätys, että lehdistö tässäkin kohtaa pelaa lapsikortin ja peli ikäänkuin alkaa alusta.

Mutta se matematiikka.

Suomessa epäiltyjä tapauksia lehtitietojen perusteella olisi 20, Ruotsissa 8 ja rokotettuja noin yhteensä 6.5 miljoonaa, jolloin vakavan sivuvaikutuksen TN olisi luokkaa 1/250 000. Verrataan tätä lukua riskiryhmän kuolleisuuden TN:n. Riskiryhmäläisiä on Suomessa 800 000, jos heistä 30% sairastuu ja 0,06% sairastuneista menehtyy se tekisi yllättäen noin 154 henkilöä. Olettaen, että riskiryhmien koossa ei olisi eroa Ruotsissa kuolleisuuden odotusarvo olisi 246 henkilöä, josta saadaan Suomen ja Ruotsin kuolleisuuden odotusarvoksi 1/16250.

Tuhkarokko, joka on erittäin tarttuva, aiheuttaa enkefaliitin TN:llä 1/2000 sairastuneeseen teollisuusmaissa ja kehitysmaissa 1/5 ja rokote aiheuttaa siinäkin sivuvaikutuksia TN:llä 1/1000000 ja pelättävissä onkin, että rokotteita lakataan ottamasta. Tuhkarokon leviämisen estämiseksi rokotetun populaation peiton pitäisi olla n 90%, jotta epidemioilta vältyttäisiin. Nähtäväksi jää kuinka paljon "lastentauteihin" rokottamattomat matkailijat aikanaan rasittavat terveydenhuoltoa.

Miksi tätä korttia ei ole pelattu? Vastaus on järisyttävän yksinkertainen: se ei kiinnosta ketään. Sillä ei saada keskutelua aikaiseksi faktat yhdistettynä tilastolliseen todennäköisyyteen eivät kiinnosta rakkikoiraa - anteeksi lehdistöä, koska se ei myy. Todennäköisyys on useimmille liian vaikea asia ymmärrettäväksi. Sairastuneen perheen kohdalla TN vaikuttaa 1:ltä tai 100%:lta, mutta se on silti ollut 1/250 000.

Ilkeileimpähän tähän loppuun kunnolla, jos vaikka joku tilastoista ja todennäköysyyksistä ymmärtävä saisi siitä hymyn kasvoilleen; taitaa nimittäin olla niin, että aikaisemmat rokotuskampanjat ovat nyt mahdollistaneet niille henkilöille kommentoimisen sosiaalisissa medioissa, jotka aikaisemmin olisivat poistuneet luonnonvalinnassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti