lauantai 20. heinäkuuta 2013

Yhtiöittäminen selkeyttää vastuita kunnissa

Monet kunnat, kuten Turku, ovat huomanneet jo aikoja sitten järjestellä sekä velkojaan, että toimintojaan yhtiöittämällä osan perustoiminnoistaan, jotka "eivät ole kunnallisen toiminnan ydinaluetta."

Näitä käteväsi yhtiöitettäviä toimintoja ovat mm. ruokapalvelut, jotka sitten yhtiöitettynä tuottavat ruokaa kuntien päiväkoteihin, sairaaloihin ja kouluihin. Samalla on tietysti vedetty peliin hygieniapeloittelukortti, jonka avulla päiväkodeissa on kielletty pullien leipominen lasten kanssa, omien kotona leivottujen tuotteiden tuominen päiväkotiin syntymäpäivänä ja moni muu luonnollinen ja lapsia opettava asia. Koska monelta lapselta jää nyt kokematta leipominen on asiaan luonnollisesti puututtu. Sen korvikkeeksi päiväkoteihin tuotiin kansainvälinen SAPERE-hanke, jossa lapset pääsivät koskemaan, tunnustelemaan ja maistamaan ruoka-aineita. Mutta edelleenkään näistä ruoka-aineista lapset eivät saa päiväkodeissa tehdä ruokaa eivätkä leipoa, koska se voi olla potentiaalisesti vaarallista.

Toinen hämmentävä asia on se, että kaupunki nyt maksaa omalle yhtiölleen oman ruokansa valmistamisesta, mutta päiväkodit, koulut tai sairaalat eivät kuitenkaan voi kilpailuttaa annoksiaan todelliseti. Ruokapalveuyksikkö voi kuitenkin hinnoitella tarjoiltavan ruoan itsenäisesti. Hurraa vapaa markkinatalous - hitto eihän siitä olekkaan kysymys, kun ollaan kunnassa. Eli kun kunta tarvitsee lisää tuottoa, ruokapalvelut nostavat aterioiden hintoja ja päivä-, koulu- tai siraanhoito maksaa ja maksajan budjetti ylittyy ja voittoa tuottanutta luonnolisesti kehutaan.

Että tämä kunnallinen palvelu on hienoa.

Mutta tänään, 20.7. Turun Sanomissa oli vielä tämänkin ylittävä kunnallisen yhtiöittämisen kukkanen.
Terveystarkastaja kommentoi Lönnrotin puistossa olevaa rottapopulaatiota:

-Aikaisempina vuosina kaupunki on myrkyttänyt rottia alueelta, mutta nyt myrkytystä ei ole pariin vuoteen tehty. Kaupungin liikelaitosten yhtiöittämisen jälkeen on jäänyt epäselväksi kenen alaisuuteen rottien myrkyttämisen tilaaminen kuuluu ! Selvää kuitenkin on, että alue kuuluu kaupungille.

ja jatkaa

- Aiemmin sovimme kaupungin puisto-osaston kanssa, mutta kykymallissa nämä toiminnot kuuluvat Kuntec OY:lle. Voisimme periaatteessa tehdä myrkytyksen itsekin, mutta säästösyistä meilä ei ole tällä hetkellä edes rotanmyrkkyä, Epäselvää olisi kuka olisi myrkytyksen tilaaja.

Sori vaan, mutta jos kunnan terveystarkastajan mielestä ei tiedetä kenelle myrkytyksen tilaaminen kuuluu ja mikä on organisaatiomuutoksen tilanne kunnassa, niin jotain todellakin olisi syytä tehdä.

Ja säästösyyhyn vetoaminen on totaalisen naurettavaa. Paketillinen Ratak-rotanmyrkkyä maksaa 14.07€ ei voi olla rahasta kiinni. Ilmeisesti seuraavaksi saadaan sitten varoittaa lemmikkien omistajia, kun joltain on mennyt kuppi nurin ja yksittäinen kapunkilainen on päättänyt avustaa kaupunkia tässä hirvittävässä kustannuksessa levittämällä varoiksi itse myrkyt puistoon.

Kuntien sisäinen byrokratia on täysin idioottimaista ja se hyvin näkyy niissä virkamiehisssä, jotka ajattelevat vain sitä yhtä ainoaa pykälää ja päätösvaltaa. Kuinka hemmetin vaikeaa on yhden vastaavan ihmisen tilata kilo tai vaikka viisi kiloa sitä rotanmyrkkyä ja määrätä puisto-osastoa hoitamaan homma kuten ennenkin.

On uskomatonta, että virkamiehet piiloutuvat päättömien pykälien ja vastuukysymysten taakse sekä vastuuta pakoillessaan, että tajuttomia määräyksiä antaessaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti